Comer en Valencia, guia gastronómica valenciana

EL TORO, ZONA PRIVILEGIADA DE LA TÒFONA NEGRA

No hi ha dubte que la tardor ve acompanyat de productes fantàstics que permeten una renovació qualitativa en l’oferta gastronòmica dels nostres restauradors. Un dels productes que alça passions és sens dubte la tòfona negra, coneguda en el sector trufícola com Melanosporum, una joia culinària que transforma qualsevol recepta dotant-la de matisos i sabors molt especials. El seu cultiu es duu a terme també en terres valencianes, sent l’Alt Palància, a l’interior de Castelló, una de les Comarques més destacades.

El Toro és el segon terme municipal més gran d’aquesta comarca. La serra del Toro es conforma com una prolongació de la serra de Javalambre. Aquesta altitud presenta elevades altures, situant-se algunes de les seues muntanyes per damunt dels 1600 m, per la qual cosa és un dels punts més freds de la Comunitat Valenciana, la qual cosa propícia el naixement de tòfones d’excel·lent qualitat. La truficultura es remunta anys arrere en els quals s’utilitzava truges per a localitzar-les, a causa del seu fi olfacte capaç de distingir la seua olor, molt semblant a les feromones del senglar, a més de 30 centímetres de profunditat. Hui dia aquesta labor la realitzen gossos ensinistrats la col·laboració dels quals és essencial per a trobar-les. El cultiu de la tòfona ha suposat una gran revolució en la gastronomia, sent utilitzada tant en fogons humils com en l’alta cuina. En plena temporada el seu preu de mercat oscil·la entre 800 i 1000 euros el quilogram.

El Toro porta més d’una dècada organitzant la Fira de la Tòfona, esdeveniment que cada any dona inici a la seua temporada trufera. La pandèmia no ha aconsellat celebrar-la enguany, però conscients de la importància que té aquest cultiu per a l’economia local, al costat de les seues explotacions agrícoles, ramaderes, madederas i el turisme de muntanya, el sector durà a terme en els pròxims dies, altres actes per a enlairar la nova temporada. En aquest marc està prevista la presentació de diverses receptes elaborades amb tòfona del municipi en un conegut restaurant de València i la celebració d’unes jornades gastronòmiques en la localitat del Toro on participaran diversos restauradors oferint un menú popular elaborat amb tòfona. Un al·licient més per a acostar-se aquest municipi ric en vestigis de la seua apassionant història Ibera.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies