Comer en Valencia, guia gastronómica valenciana

Mesquebarmans un servei integral al servei de la cocteleria valenciana

El gremi hostaler empra directament quasi dos milions de persones, 1,6 milions censat pel EPA (enquesta de població activa) en el 2016,  que ha anat creixent exponencialment fins als nostres dies. És un dels motors econòmics més importants per a la Comunitat Valenciana, una terra que rep anualment una ingent quantitat de turistes, 9,5 milions en 2019, la qual cosa ha provocat la necessitat de tindre una oferta més dinàmica i diversa, si bé enguany, hi ha hagut un notori recés a conseqüència de la pandèmia.

Aquest auge del turisme i la gastronomia ha portat amb si canvis en l’oferta del sector i una major especialització de tot el personal dels establiments. Els empresaris han sigut conscients de la importància de tindre en el seu equip,  professionals més solvents amb el món del vi o de la cocteleria. La figura del sommelier o la del barman format per a la preparació de còctels és un valor afegit imprescindible per a qualsevol empresa que no vulga quedar-se arrere en l’evolució creixent del sector.

La cocteleria no és una moda passatgera, ha estat sempre amb nosaltres, encara que ha sigut un servei quasi exclusiu d’hotels,  que tenien en carta alguns dels més coneguts: Margarita,  Negroni, Manhattan, Bloody Mary o Dry Martini,  per nomenar alguns d’ells i d’un xicotet nombre d’establiments com Cristopher Lee, que va obrir les seues portes en els setanta, Hawaika, en els huitanta i més tard El Café de les Hores o Dotze Gin Club,  tots dos amb una trentena de còctels disponibles. Encara que cada vegada hi ha més establiments que addicionen als seus serveis aquest tipus d’oferta.

Però la cocteleria ha experimentat un canvi importantíssim en tot el territori nacional. A la Comunitat Valenciana devem aquest auge a la “Associació de Barmans de la Comunitat Valenciana” i a l’empresa “Mesquebarmans”, que han donat una gran visibilitat a aquesta disciplina en tota mena d’esdeveniments, demostrant que la mescla de diferents licors pot aconseguir resultats sorprenents, aconseguint el conjunt dels seus diferents ingredients nous sabors i matisos realment màgics. Prou una bona matèria primera, el coneixement dels elements utilitzats i el talent per a aconseguir-lo.

En 1965 es va crear ABE, una Delegació a València de l’Associació Espanyola de Barmans i es va realitzar ja el primer “Concurs Provincial de Cocteleria” valenciana. Amb el pas dels anys passe a denominar-se ABCV, actuant com a Associació que engloba a professionals de la Comunitat Valenciana i Múrcia.  ABCV organitza des del seu canvi el “Campionat de Cocteleria de la Comunitat Valenciana” valedor per al Campionat d’Espanya, amb la possibilitat per als guanyadors, de competir en el Campionat del Món. Són més de 50 anys organitzant aquesta competició que ha situat el còctel com una de les disciplines hostaleres més atractives. L’auge dels licors Premium i el suport de les diferents signatures fa possible aquest espectacle sense parangó, on els bartenders competeixen en dues categories: Caps de Bar i Joves Barmans. També hi ha una altra disciplina acrobàtica en la preparació de còctels denominada “Flair”. En l’últim campionat d’Espanya, tres valencians van aconseguir els primers premis, demostrant el nivell de la cocteleria valenciana.

 

El carisma de tots dos és tan notable com la seua dedicació. El glamur, la destresa i el domini que demostren en cada aparició,  conviden a somiar, provocant felicitat en els quals degusten les combinacions que naixen de la seua coctelera.

Mesquebarmans

Amb l’obertura de Mesquebarmans per Iván Talens, fa ja més d’una dècada, es crea a la província de València la primera empresa especialitzada en serveis de servei d’àpats de cocteleria per a esdeveniments socials, institucionals, festes privades i fires. Barres personalitzades i exclusives per a tota mena de celebracions. L’empresa és a més una escola de formació contínua en cocteleria, té un servei d’assessorament per a barmans a tots els nivells i supervisen la contractació de personal a requeriment de les empreses. També els afeccionats a la cocteleria poden accedir a aquests cursos.

Concertem una entrevista amb Iván, que com sempre ens rep molt amablement amb el seu etern somriure

Com arribes fins ací Iván?

-Sempre em va agradar l’hostaleria i ja des de xicotet,  amb tan sols tretze anys, vaig entrar a l’Escola de Castelló per a formar-me. Entre les assignatures estava la cocteleria, la qual em va apassionar enormement,  però no va ser fins a anys més tard, concretament preparant còctels en la Copa Amèrica quan em vaig adonar que  aquesta disciplina tenia un gran futur i vaig decidir crear l’empresa  Mesquebarmans. Fins llavors, després de graduar-me a Castelló, havia tingut la sort de treballar com a Cap de Sala en alguns dels millors restaurants d’aquells anys: al costat de Ferrán Adriá, Oscar Torrijos i en un establiment cinc estreles de Sevilla. Des que obrim Mesquebarmans no hem parat de treballar, fent tot tipus d’esdeveniments, elaborant cartes per a establiments, creant còctels especials per a signatures com Schweppes o Ron Barceló  i moltes coses més. Fins i tot vam estar preparant còctels en el lliurament dels Premis Goya

Com veus  la cocteleria a València?

-A pesar que ha experimentat últimament un auge notable encara va una mica retardada respecte a altres províncies espanyoles. Es podria dir que Barcelona és el top d’aquesta disciplina, també destaca Madrid lògicament, però fins i tot ciutats més xicotetes com Bilbao, Sevilla o Màlaga tenen un boom coctelero més potent que nosaltres.

Què creus que falla perquè ocórrega això?

-És difícil dir-ho ja que tenim grandíssims professionals en cocteleria, però potser és necessària una major demanda d’aquests productes pel consumidor, continua sent un segment que no compta amb una clientela massiva. A les províncies citades quedar per a anar de còctels és normal, però ací a València no.

Hi ha suficients recursos per a la formació?

-Si, sens dubte, hui comptem amb internet, record en els meus començaments que treballem passant-nos les fotocòpies, però hui entre la Xarxa, l’enorme quantitat de llibres i els cursos que imparteixen prestigiosos professionals qualsevol persona es pot formar perfectament.

Creus que a curt o mitjà termini aconseguirem les cotes de Màlaga, Sevilla o Bilbao?

-Jo crec que sí, el que ocorre és que potser hi ha pocs establiments especialitzats en cocteleria, encara que afortunadament cada vegada són més els que sumen aquesta proposta a la seua oferta habitual. Un exemple és el nou restaurant de la genial Begoña Rodrigo que té dues  bartenders especialitzats en la preparació de còctels. Com ella,  altres establiments els van incorporant en les seues cartes. Tot això ofereix una major visibilitat a aquesta disciplina provocant el creixement dels adeptes per a gaudir-los.

Iván per a evitar malentesos… defineix còctel

Perquè ho siga cal combinar una sèrie de licors i altres ingredients que individualment ja tenen el seu sabor, per a aconseguir un altre  diferent amb la conjunció de tots ells en perfecte equilibri. A aquest preparat se li pot perfumar addicionant cítrics, flors del taronger o qualsevol element que necessitem per a aconseguir-lo. La presentació és també important ja que necessita estimular tant l’òrgan visual com el gustatiu. El còctel és cultura, creativitat, gastronomia i algunes coses més que la gent encara ha de descobrir.

Iván, moltíssimes gràcies per compartir aquesta xicoteta tertúlia amb nosaltres. Et desitgem un futur ple d’èxits

-Moltes gràcies Antonio

Un gran tipus aquest Iván, segur que aconseguirà tot el que es propose.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies