Comer en Valencia, guia gastronómica valenciana

El Concurs de Paelles de Sueca, trampolí idiscutible per als bons arrossers.

Próxíma celebració del Concurs de Sueca: 12 de setembre

No hi ha dubte que el Concurs de Paelles de Sueca és un trampolí magnífic per a qualsevol establiment que treballe els arrossos. L’estar competint entre els millors arrossers del món ja és autèntic privilegi, però si a més s’aconsegueix un dels premis que atorga,  pot ajudar a aconseguir la glòria. Cuinar la millor paella del món o la segona o tercera millor paella no està a l’abast de qualsevol.

La llenya de taronger, obligatòria en aquesta competició pot suposar un hàndicap a l’hora de cuinar el millor arròs per a aquells cuiners més acostumats a elaborar-la amb foc de gas en els seus propis restaurants. Però aquest detall,  intrínsec en la nostra tradició culinària,  és fonamental en aquest *Concurs que porta ja sis dècades d’existència i és un dels més valorats en el panorama gastronòmic mundial.

El Concurs Internacional de Paelles ha sigut capaç d’influir en els destins professionals de gran part dels seus participants com veurem en els següents exemples.

Miguel y Juani

Restaurant Miguel y Juani.  Primer premi de Paella Valenciana

Paco Rodríguez, Cap de Sala i Xef respectivament. Paco es va alçar juntament amb el seu company Rafa Climent amb el primer premi de Paelles del Concurs Internacional de Sueca i posteriorment va obrir diversos restaurants especialitzats en arrossos al Japó amb un enorme èxit de públic i crítica. Fins i tot l’ambaixador del país nipó va mostrar públicament la seua satisfacció per la nostra gastronomia en la seua visita a un dels restaurants recentment inaugurats

Des de l’inici en aquesta nova marxa,  Paco va cuidar molt l’oferta gastronòmica dels diferents restaurants, combinant arrossos amb altres plats de la cuina valenciana. Va formar a cuiners  als quals va ensenyar tot sobre la cocció de l’arròs i els va anar integrant com a caps de cuina en els fogons d’aquests establiments per a així poder passar més temps a Espanya.  No obstant això Paco viatja sovint al país asiàtic vetlant perquè es complisquen les premisses amb les quals van ser inaugurats i marcant les pautes amb les quals han de funcionar.

Restaurant Bon Aire

Restaurant Bon Aire del Palmar.  Primer premi de Paella Valenciana

El Restaurant Bon Aire és un altre dels establiments que va aconseguir el primer premi en el Concurs Internacional de Paelles de Sueca. Raúl Magraner i al seu fill Jordi van aconseguir posar en plena actualitat gastronòmica la tradició arrossera i culinària de l’Illa del Palmar per a satisfacció pròpia i de la resta d’hostalers d’aquesta pedania valenciana per la repercussió que el premi va suposar per a aquest bell paratge i per a l’economia local.

Raúl Magraner és un exemple de superació personal i professional. Ha sigut capaç al costat de la seua família amb els qui regenta el Restaurant, la seua esposa Rosa i els seus nebots Borja i Helena Marco,  d’imprimir al negoci una evolució d’acord amb els nous temps sense perdre de vista les seues arrels. Encara és possible degustar entre les seues quatre parets el alli pebre amb creïlles, la titaina, el espencat o el esgarrat de llisa. La família té camps de cultiu d’arròs propis des d’on consumeix l’arròs que necessita Bon Aire, enviant la resta de la collita a la cooperativa local.

El primer  premi de paelles de  Sueca els va fer encara més visibles per als gurmets de la cuina de l’arròs, provocant una major afluència de clients en aquest local que compta amb tres salons diferenciats i terrassa.

L’evolució de Bon Aire ha vingut motivada per la demanda de nous clients i la impossibilitat de sostindre l’oferta gastronòmica exclusivament amb productes locals com fa uns anys, amb peixos del Llac, productes de l’horta i de la caça ocasional dels ocells aquàtics, incorporant algun d’aquests productes dels mercats pròxims i utilitzant noves espècies que proporciona el Llac com el cranc blau.

Goya Gallery en el Concurs de Sueca

Goya Gallery Restaurant Segon premi de Paella Valenciana

Un dels establiments més ben valorats en la metròpoli valenciana és sens dubte Goya Gallery Restaurant, regentat per Marce i Fernando i que ja ha complit cinc anys des de la seua obertura. Goya va aconseguir el segon premi del Concurs Internacional, posicionant aquest restaurant com un dels més solvents en l’elaboració d’arrossos. Una cuina basada en producte de temporada,  respecte per la tradició, encara que amb alguns matisos creatius de Fernando i un fantàstic equip de treball són l’argument que millor defineix a aquest restaurant.

Goya Gallery és un establiment jove però Marce i Fernando ja comptaven amb un extens currículum  en aquesta professió a l’hora de la seua inauguració. La seua oferta gastronòmica i la bona ubicació del local, situat al carrer Borriana de València, els ha portat en aquest curt període de temps a posicionar el seu Restaurant en la Guia Michelín i ser un dels més sol·licitats de la Ciutat.

El segon premi en el Concurs Internacional els va ratificar com a excel·lents arrossers premiant la labor que venien duent a terme des del Restaurant on tenen una extensa gamma d’arrossos de peixos, carns, mariscos o verdures per a triar.

Goya és una de les millors opcions actuals   a l’hora de gaudir d’un bon arròs, encara que la seua oferta és molt més àmplia i es poden degustar també unes excel·lents carns o peixos salvatges que proporciona diàriament el mercat.

El Raco en el Concurs de Paellas de Sueca

Restaurante El Racó  Tercer premi de Paella Valenciana

El Raco és un restaurant situat a Meliana que per mèrits propis es va alçar amb el tercer premi del Concurs Internacional de Paella de Sueca ja que porta molts anys elaborant arrossos de gran qualitat. El premi  va ser la reafirmació a un excel·lent treball en la cocció d’aquest cereal combinat amb productes de qualitat que proporciona el seu propi terme municipal.

Aquest establiment és un exemple de la gastronomia d’identitat, desenvolupada amb l’extensa horta del seu municipi i els productes de la seua pròpia costa. El respecte al productor és una de les seues premisses, ja que no es pot obtindre un producte de màxima qualitat si no es reconeix el treball de qui el genera. Paco i Javi són conscients d’això pel que consumeixen un alt percentatge de matèria primera de Meliana i a més contribueixen, en la mesura que siga possible, a  promocionar les excel·lències de l’horta i de la gastronomia de la localitat. Una de les seues activitats més destacades és l’organització del Concurs de Paella de Fetge de Bou, un plat típic de la Horta Nord que s’elabora exclusivament amb producte de proximitat.

El Racó és un lloc familiar i pròxim, una aposta segura per a gaudir de la bona taula amb amics, familiars i companys de treball amb la garantia  que la seua oferta està elaborada amb productes frescos que entren cada dia en el local.

Picanterra en el Concurs de Paellas de Sueca

Restaurante Picanterra. Premi a la millor paella de la Comunitat Valenciana.

En el meravellós paratge del Estany de Cullera se situa el Restaurant Picanterra que va aconseguir el premi a la millor paella de la Comunitat Valenciana en el Concurs de Paella de Cullera. El premi va ser un fermall a tota una vida dedicada als arrossos i a tres generacions que els elaboren des de la seua obertura fa més de 60 anys. Una forta identitat  del tradicionalisme local, pescats de la llotja de Cullera i altres productes d’excel·lent qualitat són el secret d’una oferta amb més de trenta arrossos diferents.

A més de ser un temple dels arrossos, es poden trobar en el restaurant altres plats elaborats amb carns, peixos o mariscos com el all i pebre d’anguiles, la espardenya de conill, el carpaccio de tonyina, el rèmol amb salsa de cloïsses i polp o la sarsuela de peixos,  al mateix temps que es gaudeix d’un paisatge poètic amb vista al Llac i al seu entorn.

El premi, sens dubte més que merescut, també va imprimir un ritme diferent a aquest emblemàtic restaurant que va passar a engrossir la llista de grans arrossers de la nostra terra i a rebre visites de nous clients.

Ramón Palomo, xef del local ha aconseguit  un merescut reconeixement que li ha portat a compartir els seus coneixements en diversos fòrums, entre ells el Centre del Mediterrani a Madrid, on va exposar a la premsa especialitzada alguns dels secrets per a cuinar diversos dels nostres arrossos valencians.

El Restaurant ha estat sempre regentat per la família, aconseguint tres generacions. Els últims anys han sigut quatre germans els que han dirigit el timó, Clara, Silvia, Rosa i Ramón. Desgraciadament Clara i Silvia ens van deixar fa poc i no estan amb nosaltres, però no hi ha dubte que han sigut fonamentals per a l’èxit d’aquest Restaurant. Des d’ací els dediquem com a homenatge aquest article i els fem arribar el nostre més profund reconeixement per una vida dedicada a aquesta professió.

Sequial 20 en el Concurs de Paellas de Sueca

Restaurante Sequial 20. Premi a la millor paella local.

Acabem aquesta crònica amb el Restaurant Sequial 20, un dels restaurants més excel·lents de Sueca que va aconseguir el premi a la millor paella local en l’últim certamen del Concurs Internacional de Paelles.

Sequial 20  porta més de deu anys oferint els seus serveis. Plats de la cuina valenciana, on no falten  els arrossos i tapes de tota mena han sigut el segell d’aquest local des de la seua obertura. La necessitat de proveir una demanda cada vegada més acrescuda els va portar a canviar la seua ubicació amb un local més gran des d’on continuen oferint la cuina que els va portar a aconseguir el reconeixement dels seus clients  i una gamma amb més de quinze arrossos diferents  que ara permeten les seues noves instal·lacions.  El seu coneixement  de l’elaboració d’arrossos és indiscutible, prèviament a la consecució del premi de Sueca, es van alçar amb el premi al millor “Arròs del senyoret de la Comunitat Valenciana” en el Concurs de Bétera i van participar en altres tornejos d’arrossos per a professionals aconseguint estar entre els millors participants.

El premi va vindre a ratificar una excel·lent labor amb la cuina de l’arròs i va ajudar a projectar el restaurant feia nous reptes com ha sigut la recent creació de l’associació gastronómia de “El Bressol de l’Arròs”, entitat des de la qual es promocionen les virtuts de la cuina tradicional  de la comarca a més de la celebració d’un Concurs Gastronòmic amb la recepta del “Arròs Allipebrat”, un plat que tenia un major protagonisme  fa anys però que hui dia ha passat a un segon pla. L’esdeveniment estava programat per a finals d’enguany, però la pandèmia ha recomanat que se suspenga fins que millore l’actual situació. Sens dubte Sequial 20 està cridat a escriure moltes línies sobre el món de l’arròs en un futur immediat.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies