Comer en Valencia, guia gastronómica valenciana

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DEL 60 ANIVERSARI DE LA FESTA DE L’ARRÒS

La Fira de l’Arròs de Sueca compta per dies la celebració del Concurs Internacional de Paelles i inaugura l’Exposició del seu seixanta aniversari i unes jornades gastronòmiques de la paella en nou restaurants de la Ciutat.

El divendres passat s’inaugurava la “Exposició del 60 aniversari de la Festa de l’arròs de Sueca” a la Sala dels Porxets d’aquesta localitat. Un recorregut cronològic amb documents i imatges que compta d’una forma visual l’evolució  d’aquesta commemoració des dels seus inicis al setembre de 1961 fins a 2021. Retallades de premsa, fotografies d’arxiu, cartells del festeig de l’arròs i del  Concurs Internacional de Paelles de Sueca que se celebra tots els anys sota aquest marc. Concurs que el pròxim 12 de setembre complirà la seua seixanta edició en un nou emplaçament, la Cooperativa Copsemar, entre estrictes mesures de seguretat a conseqüència de la situació pandèmica.

EXPOSICIO DE LA FIRA DE L'ARRÒS DE SUECA

Entre la documentació es troben anècdotes com l’exclusió del Concurs de Paelles en el llibret de festes de l’any 1961, celebració que amb el temps s’ha convertit en la manifestació més important d’aquesta festivitat, amb participants que arriben dels cinc continents.

En la inauguració d’aquesta Mostra van ser presents l’Alcalde de Sueca Dimas Vázquez i Manoli Egea, Regidora de Mercat, Indústria, Turisme i  Concurs Internacional.

L’Exposició  romandrà oberta fins el pròxim dia 12 de 18.30 a 20.30 hores

Dimas Vázquez, alcalde de Sueca

Senyor Alcalde que sent vosté en contemplar aquesta fascinant història que relata la expo?

“…La sensació és d’enorme alegria per haver deixat arrere aquest parèntesi provocat pel Covid-19, pandèmia que va obligar a l’ajornament del seixanta aniversari del Concurs Internacional. Afortunadament tornem a posar a poc a poc la maquinària en marxa, amb les consegüents restriccions és clar, però amb moltes ganes i il·lusió per tornar a reprendre les nostres vides  i poder treballar en l’organització d’aquesta nova Festa de l’Arròs i del pròxim Concurs Internacional de Paelles. Aquest halo d’esperança amb el retorn de la nostra Festa ens dona a l’equip de Govern de l’Ajuntament un plus d’energia per a continuar potenciant el nostre Concurs i  mostra  d’això és aquesta exposició de la nostra Festa que va començar l’Alcalde Francisco Segarra en 1961 i que ha tingut continuïtat fins hui. És un autèntic orgull passar per aquest túnel del temps gastronòmic on estan els premiats de tots els concursos celebrats i instantànies emotives dels protagonistes que van viure aquests moments històrics…”.

EXPOSICIO DE LA FIRA DE L'ARRÒS DE SUECA

Què sent en formar part d’aquesta cronologia, crec recordar que va començar la seua legislatura amb la 59 edició, no és així?

“…Efectivament la 59 edició va ser la nostra estrena i ens va donar l’oportunitat de formar part d’aquesta apassionant història que forma part de l’ADN de la nostra Ciutat. Lamentablement patim un parèntesi que ens va impedir gaudir del 60 aniversari però l’important és que tornem a ser ací, amb aquesta nova normalitat que estem vivint i una nova i esperançadora època que comença en la que el compromís de l’actual equip de govern és situar al Concurs Internacional en el més alt possible, amb el ferm compromís de no escatimar, esforços perquè això siga una realitat abans d’acabar la nostra legislatura…”

Moltes gràcies senyor Alcalde i enhorabona per l’exposició i per tornar a posar a Sueca en el panorama gastronòmic internacional.

Manoli Egea, responsable del Concurs Internacional

Bona vesprada Manoli  com viu aquest moment la màxima responsable del Concurs Internacional de Paelles?

“…Doncs potser una mica més tranquil·la en veure que tot es va desenvolupant conforme als plans previstos, però cal reconéixer que hi ha hagut moments molt difícils ja que necessitàvem un emplaçament segur per al control d’aforament i per a adoptar les mesures necessàries que garantiren la seguretat de concursants i assistents. Afortunadament la Cooperativa de Copsemar compleix tots aquests requisits. A més curiosament he d’afegir que en aquestes instal·lacions va tindre lloc el primer Concurs de Paelles en  1961, amb el que tornem als nostres orígens.  És curiós que després de més de 60 anys se celebre el Concurs de nou allí, en aquelles temps cuinant acatxats arran de terra, hui els avanços permeten elaborar-les d’una forma molt més còmoda…”

Manoli, com a responsable també de Firarrós que novetats hi ha respecte a enguany?

“…Perquè enguany, Firarròs no se celebrarà ja que suposa un gran esforç econòmic per al Consistori i els hostalers portar aquesta Fira a cap. Com molt bé saps el seu desenvolupament consisteix a oferir degustacions de productes típics, dolços, embotits artesans i arrossos que se solen cuinar a Sueca a preus populars. Per al correcte desenvolupament de la mateixa i per a la seua rendibilitat seria necessari una gran afluència i rapidesa en l’expedició de les consumicions. L’actual crisi sanitària no permet aquest tipus d’aglomeracions, a més de ser  inviable per a la seguretat de les persones per la dificultar d’establir un minuciós control d’aforament, ja se celebra en exteriors, per tant hem cregut aconsellable posposar-la fins que totes aquestes mesures no siguen ja necessàries. En el seu lloc i com a primícia et puc avançar la celebració d’unes jornades de la paella valenciana en els diferents restaurants de Sueca el mateix dia de la celebració del Concurs…”

Manoli, en què consistiran estar jornades?

Les Jornades consisteixen a oferir un menú durant diumenge que ve amb paella valenciana com a plat principal. Un menú que tindrà unes degustacions prèvies, la paella i les postres a un preu de 20 €. Com veus, un preu  ajustadísim que ha sigut possible gràcies a que els patrocinadors del Concurs Internacional que proveeixen les matèries primeres del Concurs, també donaran aquests productes als restaurants participants abaratint els seus propis costos, permetent-los oferir un menú popular a tots aquells visitants que acudisquen a gaudir del Concurs i vulguen degustar la paella valenciana elaborada amb els mateixos ingredients amb què s’elaboren les del Concurs Internacional.

EXPOSICIO DE LA FIRA DE L'ARRÒS DE SUECA

Que restaurants són els que oferiran aquests menús?

Els locals són: El Niu Restaurant, Restaurant la Granja, El Teular Restaurant,  La Punta, El Rebost,  E.J. Londón, Sequial 20, El Porxets,  Restaurant Llopis i Cuina de Mare-

Les reserves es podran dur a terme des dels propis establiments i des de la web de l’Ajuntament. Aprofite l’ocasió per a convidar a visitar la nostra Ciutat a tots aquells que desitgen degustar la paella valenciana que s’elabora en el Concurs, així com per a conéixer la nostra ruta del modernisme o qualsevol racó de la Ciutat o del nostre terme municipal, que està molt bell amb els seus extensos camps d’arròs en aquesta època. Vull afegir que els desitgen conéixer les nostres opcions turístiques poden concertar una cita amb l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament perquè els acompanyen en aquest recorregut. El turisme així com la gastronomia és una aposta ferma d’aquest equip de govern i l’oficina de turisme facilitarà durant tot l’any qualsevol visita a la nostra Ciutat.

A més vull comentar l’atractiva  programació cultural de Sueca per als qui desitgen consultar-la en la web de l’Ajuntament  http://www.sueca.es/val/cultura/report-event-notification/programacio-cultural-setembre-2021

Moltes gràcies Manoli i et desitgem molt èxit en tots aquests nous projectes

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies