Comer en Valencia, guia gastronómica valenciana

Sueca acredita als restaurants locals com a elaboradors de l’autèntica paella valenciana

El Concurs internacional de Paelles de Sueca, que se celebrarà el mes vinent de setembre, complirà la seua seixanta edició consecutiva, amb l’única excepció de l’any passat que a causa de la pandèmia no es va poder celebrar. Aquest esdeveniment ha contribuït enormement a la difusió del plat rei de la cuina valenciana a tot el món. Una altra de les virtuts del Concurs ha sigut la seua inquietud per unificar criteris al voltant  a l’elaboració d’aquesta recepta, establint uns ingredients ben definits com són: pollastre, conill, bachoqueta, garrofó, arròs d’origen valència, pebre roig dolç, tomaca natural triturada, safrà de bri, oli d’oliva verge extra, aigua, sal i opcionalment baquetes (caragols que s’alimenten de romer i timó) o en defecte d’això una bona branca de romer.  Fins i tot en les semifinals que se celebren a Puerto Rico, Austràlia, el Japó, Mèxic, Dinamarca o Amèrica  i els finalistes de les quals opten al dret de participar en el Concurs de Sueca, s’han d’elaborar  amb els mateixos ingredients. Cal afegir que en el Concurs de Sueca, no n’hi ha prou amb ser un bon arrosser, sinó que també cal tindre un bon coneixement de la seua cocció a llenya ja que aquesta és obligatòria el dia de la final.

Sueca acredita la elaboración de la Paella Valenciana a los restauradores locales

L’Organització del Concurs no ha pretés mai entrar en conflicte amb altres costumismes culinaris propis d’algunes de les nostres comarques que addicionen altres carns com l’ànec, pimentons o qualsevol altre ingredient a la paella valenciana, sinó que la seua inquietud principal ha sigut definir una recepta idèntica per a tots els establiments que tinguen aquest plat en les seues cartes. La mateixa recepta en tots ells propiciarà un major coneixement de la paella valenciana a tots els que visiten la nostra terra i evitarà en la mesura del possible fraus d’alguns establiments que ofereixen paella amb qualsevol cosa i fins i tot paelles congelades.

El Centre Municipal Bernat i Baldoví ha sigut l’escenari triat per a una ponència sobre la paella valenciana impartida per un dels organitzadors del Concurs, Jesús Melero i el gerent de la DO Arròs de València, Santos Ruiz. Tots dos han coincidisc en l’encert de buscar punts de trobada entorn d’aquesta recepta i continuar treballant perquè la paella valenciana continue sent un dels plats més demandats a tot el món. Santos Ruiz ha fet al·lusió a aquelles elaboracions que disten molt de la tradició valenciana i ha posat com a exemple la paella amb xoriço que va elaborar Jamie Oliver, comentant que és respectable aquest tipus d’elaboració. Va continuar dient…“si protegim massa la recepta, correm el risc de perdre-la”.

El que sí és clar, lluny de la controvèrsia que pot suscitar aquesta opinió, molt respectable per cert i més venint del Gerent de la DO Arròs de València, és que la paella s’ha cuinat ancestralment amb tota mena d’ingredients i el xoriço és clar, ha sigut també un d’ells ja que la matança i l’especejament del porc van ser fonamentals per a la subsistència de molts dels nostres majors. Però no han sigut aquestes receptes antigues les que li han donat projecció internacional a la paella valenciana sinó la seua evolució posterior.

Sueca acredita la elaboración de la Paella Valenciana a los restauradores locales

Melero també va comentar de la importància de preservar els ingredients de la paella valenciana…”el que és clar que una paella amb xoriço pot estar molt bona”, però clar serà una paella amb xoriço, no una paella valenciana, perquè siga valenciana ha de tindre els ingredients de la paella valenciana”. Va afegir a més aquest és un plat molt difícil de fer bé, ja que l’aigua, la quantitat d’arròs o el lloc on et trobes influeix notablement en la seua elaboració.

L’acte va acabar amb el  lliurament, per part de l’Alcalde Dimas Vázquez i la Regidora Manoli Egea, dels diplomes que acrediten l’elaboració de la paella segons els ingredients oficials a la gran majoria dels restaurants de Sueca. Entre ells restaurants molt reconeguts en l’elaboració d’arrossos  com la Granja de Sueca, El Niu, El Rebost, Llopis, Sequial 20, Cuina de Mare, Fernandet, Jardins Blau Mar, El Porxets, London, . Aquesta acreditació tindrà com a finalitat identificar als restaurants locals davant tots els visitants que podran gaudir en ells l’autèntica paella valenciana. Probablement, segons va comentar Manoli Egea es proporcione a més,  un distintiu, que es posarà a l’entrada dels diferents establiments. La Regidora aprofite l’ocasió per a comentar que des del Consistori s’estava treballant també en la creació d’un Museu de l’Arròs, que se sumaria a les propostes turístiques que ja té la localitat. Totes aquestes accions formen part de la inquietud del Ajuntament de Sueca per promocionar el turisme i la gastronomia local.

El mes vinent de setembre tindrem la sort de tornar a gaudir d’un esdeveniment de gran altura, amb la presència de més de 40 cuiners de talla internacional que es disputaran el tron a la millor paella valenciana de l’any.

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies